Popis lova in nezakonitega ubijanja vodnih ptic med štetjem IWC

Med januarskim štetjem vodnih ptic (IWC), ki bo letos potekal v soboto, 16., in nedeljo, 17. januarja bomo tudi letos zbirali podatke o lovu ptic. Zato vljudno prosimo vse popisovalce, da so med štetjem pozorni na omenjene dejavnosti.

Med štetjem vodnih ptic bodite posebej pozorni na lov na mlakarico in ostale vrste vodnih ptic. V primeru, da zaznate lov, zabeležite naslednje:

  • ali je bila kakšna ptica ustreljena,
  • koliko ptic je bilo ustreljenih,
  • koliko strelov ste slišali,
  • koliko je bilo lovcev na terenu
  • in kako so odreagirale ostale vrste vodnih ptic.

Zbrane podatke bomo kasneje analizirali in poskušali ugotoviti, če so bile poleg zakonitega lova zabeležene tudi nedovoljene aktivnosti ter če ima sicer zakonit lov vpliv na vznemirjanje zavarovanih vrst ptic.

Najlepša hvala za vaše sodelovanje!

Popis lova ptic – napotki za popis (pdf)
Popis lova ptic – obrazec (pdf)

 

Januarsko štetje vodnih ptic (IWC) je najobsežnejši sistematični in organiziran popis ptic v Sloveniji.  Vodne ptice bomo tako kot vsako leto šteli na osmih števnih območjih, na vseh vodnih telesih po Sloveniji. Več informacij o popisu na povezavi.

Prosimo, da zaradi trenutne situacije s COVID-19 med štetjem upoštevate veljavne predpise v zvezi z začasno delno omejitvijo gibanja in prepovedjo zbiranja ljudi (Ur.l. RS 193, 21.12.2020 in Ur.l. RS 196, 23.12.2020) in priporočila Nacionalnega inštituta za javno zdravje.