Kralja neba ponovno na svobodi

V mesecu marcu 2020 so nas poklicali iz LD Črešnjevec, da se pri zadrževalniku Medvedce pri Pragerskem nahajata dve obnemogli večji ujedi.

Naša ornitologa sta se takoj odpravila na teren. Ob pomoči predstavnice LD Črešnjevec sta prečesala območje ter na njivski površini SZ od zadrževalnika Medvedce našla prvo odraslo ptico vrste belorepec (Haliaeetus albicilla). Ta odrasel belorepec je bil v izjemno slabem stanju in ni mogel leteti, sfrfotal je dobra dva metra, nato pa obnemogel z razprtimi peruti. Drugi mladosten belorepec je bil od prvega oddaljen približno 400 metrov. Ta se je s tal sicer dvignil in poletel, vendar le za 20 metrov, nakar je omagal. Ornitologa sta oba belorepca varno ujela in ju še isti dan predala v veterinarsko oskrbo v Zatočišče za prosto živeče živali na Muti. Mladosten osebek je obročkan z madžarskim obročkom maja 2017 v Balatonlelle, Somogy na Madžarskem.

Oba belorepca sta bila ob najdbi obnemogla, blatna in umazana, kar kaže na to, da sta bila na lokaciji že vsaj dober dan. Sumimo, da sta bili ptici zastrupljeni, na kar so kazali tudi njuni klinični znaki ob najdbi – nekoordinirano gibanje, slabotnost, mišično – živčne kontrakcije in pospešeno dihanje. Strup je bil zelo verjetno počasi delujoč, a živali pri takšni zastrupitvi izjemno trpijo.

Belorepec je bil opremljen z oddajnikom GPS. Foto: Tilen Basle

Po sedmih tednih rehabilitacije sta bili ptici 05. maja 2020 pripravljeni na ponovno vrnitev v naravo. Ptici sta bili zelo fit in sta brez težav odleteli.

Belorepec je zajadral na prostost. Foto: Tilen Basle

Za ugotovitev vzroka njunega stanja so veterinarji so opravili številne preiskave na različne patogene. Prav tako so naredili tudi test na težke kovine, ki je pokazal kronično nalaganje težkih kovin. Močno je izstopala zastrupitev s cinkom.

Zastrupitve ptic na Dravsko – Ptujskem polju niso redkost. Leta 2015 je prišlo do nezakonite zastrupitve  petih osebkov rjavih lunjev (Circus aeruginosus) in enega osebka krokarja (Corvus corax) na Natura 2000 Črete. Drugi primer množične zastrupitve ptic se je zgodil aprila 2018, ko je na območju Ptujskega jezera poginilo 167 osebkov rečnih galebov (Chroicocephalus ridibundus) in pet ujed. V manjšem obsegu se je zastrupitev galebov ponovila tudi aprila 2019. Kljub preiskavam in vključenosti pristojnih inštitucij, vzroki zastrupitve v teh primerih niso bili odkriti.